Kotihoito – mainettaan parempi työpaikka

Tärkeässä roolissa on esimerkiksi teknologia, joka vapauttaa käsipareja suorittavaan työhön, kertoo kotihoidon vs. palvelupäällikkö Tiina Köninki.

Virtuaalikotikäyntejä on tehty jo Kotkassa ja pian ne ovat kaikkien Kymsoten kuntien arkipäivää. 

– Asiakkaalla on tablettitietokone, jonka kautta hoitaja ottaa yhteyttä toimistolta. Hän juttelee asiakkaan kanssa kaikesta mahdollisesta ruokailusta lääkehoitoon ja asiakkaan kuulumisiin. 

Tablettiyhteys sopii pääsääntöisesti lähes kaikille asiakkaille. Asiakas voi olla myös lievästi muistisairas. Soveltuvuutta arvioi vastuuhoitajan lisäksi luotettava RAI-toimintakykymittari.

– Virtuaalitapaamisten kautta hoitajalta vapautuu aikaa vaikkapa ulkoiluttaa toinen asiakas tai mennä kollegan kanssa parikotikäynnille.

Lääketurvallisuus on parantumassa lääkeautomaatin avulla. Automaatista tulee lääkkeenottoaikaan ulos valmiiksi avattu avattu lääkepussi ilmoituksen kera.

–  Jos asiakas ei ota lääkettä, laite imaisee sen säiliöön ja lähettää kotihoitoon hälytyksen. Me soitamme hänelle tai menemme käymään. Myös lääkeautomaatin käyttö mahdollistaa ajankäytön priorisointia.

Työhyvinvointiin panostetaan

Kymsoten kotihoidossa on otettu tänä keväänä käyttöön hoitopolku-palvelu, joka toimii kännykässä olevan applikaation kautta. Työntekijä voi asettaa itselleen terveyttä ja hyvinvointia tukevia elintapatavoitteita ja toteuttaa niitä asiantuntijan avulla. 

– Hoitajilla on pääsääntöisesti kaksivuorotyö, joten jaksamisen tukena pitää olla muitakin keinoja kuin lomat ja palkka. Piakkoin on käytössämme myös työhyvinvointia edistävää tyhy-rahaa ja henkilökunta voi maksaa kulttuuri- ja urheiluharrastuksia ePassilla, Köninki listaa. 

Alalle houkuttelevia tekijöitä toki tarvitaan: raskaampaa laitoshoitoa vähennetään koko ajan kaikkialla Suomessa, siksi kotihoidolla on isot markkinat myös Kymsoten alueella.

– Meillä on kuukaudessa noin 2000 säännöllistä asiakasta ja tilapäisiäkin asiakkaita 600. Vakituisia työntekijöitä kotihoidon alueella on 676. 

Köningin mielestä kotihoitotyöllä on mieli ja merkitys. Ikäihmisiä autetaan elämään mahdollisimman pitkään tutussa ja turvallisessa ympäristössä. Kotona työskentelyssä on myös oma haasteensa: koti on tärkeä ja yksityinen paikka meille jokaiselle.

– Kotihoidon työntekijällä pitää olla osaaminen ja asiakaspalvelutaidot kunnossa. Tärkeintä on kuitenkin halu tehdä töitä ikäihmisten kanssa heidän omassa kodissaan. Työtekijöidemme vastuualue on todella laaja: hoitotyön lisäksi on huolehdittava että ruokailu, hygienia sekä kodin siisteys ja turvallisuus ovat kunnossa. Jokainen asiakas on erilainen, yhden elämä on tasaista, toisella on haasteita arjessa. Jaamme asiakkaiden ilot ja surut, joten sosiaalinen kanssakäyminen on tärkeällä sijalla.

Palveluesimiehet tarjoavat tukea

Myllykoski Sippola -tiimin palveluesimies Anu Kuusenoksa huolehtii siitä, että työntekijöitä on riittävästi paikalla. Apuna toimii työnjakotiimi, joka seuraa yllättävien tilanteiden aiheuttamia tarpeita.

– Joskus asiakkaan kotona on saattanut tapahtua onnettomuus ja hoitaja jää sitä selvittämään. Tuolloin hän soittaa työnjakoon, joka katsoo pystyykö joku kollega auttamaan seuraavissa kotikäynneissä. 

Työ ei ole pelkkää peruskauraa: yhdessä paikassa on vuodepesu, toisessa taas vaativamman hoidon tarve. 

– Henkilöstö on todella ammattitaitoista, voin luottaa siihen että työt hoituvat. Tämä on hyvin itsenäistä työtä; ei ole aina sitä kollegaa, jolta kysyä. Itsenäisyys on myös haaste: joku työntekijä saattaa kokea turvattomuutta yllättävien tilanteiden edessä. Meillä on onneksi hyvä työyhteisö, tuemme toinen toistamme.

Haminan alueen palveluesimies Minna Torniainen painottaa, että asiakkaista pidetään hyvä huoli.

– Jos lähtiessä jää tunne, että asiakkaan pärjääminen on kiikun kaakun, pyydämme kollegaa käymään vielä illalla. 

Työssäoppimisjaksolla olleet opiskelijat ovat halunneet jäädä töihin kotihoitoon.

– Muutama on kysellyt, olisiko meillä kesätöitä. Tätä työtä täytyykin tehdä konkreettisesti tietäkseen millaista se on.

Hän kertoo esimerkin yksikkönsä lähihoitajasta, joka halusi kokeilla haminalaisessa hoivakodissa työskentelyä. 

– Hän oli siellä jonkin aikaa ja muutti sitten toiselle paikkakunnalle. Jokin aika sitten hän soitti minulle ja kertoi että on muuttamassa takaisin Haminaan. Hän kysyi: ”Voisinko tulla takaisin kotiin”, siis työskentelemään meille, Torniainen myhäilee. 

Teksti: Päivi Tolonen

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: